Flygande taxibilar minskar köerna

av | 03 nov 2018 | Innovation

Om bara två år kan du ta luftvägen tvärs igenom staden och glömma alla trängsel och trafikkaos. Det är löftet som flygplanstillverkaren Airbus har lovat efter att ha utvecklat den flygande taxin som kallas Vahana.

Kapplöpningen

2016 lanserade Airbus planerna om en flygande taxi, och nu har den första provflygningen med prototypen genomförts. Provflygningen gjordes på fem meters höjd och varade i 53 sekunder.

Airbus har på allvar gett sig in i kapplöpningen om att komma först med den flygande taxin, då deras mål är produktionsstart år 2020. Men redan tidigare i år gjorde företaget Kitty Hawk en provflygning med sin verson som kallas Cora, och även Uber samt Boeing har versioner på gång.

 

Vahana

Airbus flygande taxi Vahana kommer ha plats för en passagerare. Fordonet kommer vara eldrivet och helt autonomt med varken en pilot eller fjärrstyrning.

Vid horisontell flygning tiltas åtta rotorer så de ger framdrivning, och vid start och landning tiltas de tillbaka. Ett datorprogram beräknas färdvägen och korrigerar den gentemot hinder som andra flygande taxibilar eller fåglar. Detta för att taxin ska kunna nå sitt mål snabbt och säkert. Dessutom kommer det vecklas ut en fallskärm vid en olycka som säkert för passageraren till marken.

Enligt utvecklarna är det utvecklingen av batterier och lätta material som gör dröm­men möjlig.

Batterierna har blivit lättare, star­ka­re och mer driftsäkra samtidigt som produktionen av kompositmaterial har blivit billigare.

 

Utvecklingen

Den tekniska utvecklingen har aldrig gått så snabbt som nu och varje dag blir vår värld alltmer avancerad och svår att förstå. Idag bygger tekniker transistorer som är små som atomer och artificiell intelligens har bättre omdöme än människor.

 

Läs mer

 

Fler inlägg

Så får du den bästa starten på ditt nya jobb

Så får du den bästa starten på ditt nya jobb

Att börja ett nytt jobb innebär ofta många frågor, funderingar och förväntningar. Både hos dig som nyanställd samt från arbetsgivarens håll. För att få en så bra start som möjligt finns det några saker att tänka på samt några saker att försöka undvika.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi publicerar löpande artiklar med fokus på teknikbranschen och de senaste nyheterna gällande rekryterings- och bemanningsbranschen.

Anmäl dig för att ta del av nyhetsutskicket!

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?