Restid = Arbetstid?

Domen kommer att innebära att personer som har arbetsuppdrag på olika platser har rätt att räkna resan till och från arbetet som en del av arbetstiden. Detta innebär att det är ett antal yrkesgrupper som har rätt till full lön när de kliver ut från sin ytterdörr, exempelvis de som arbetar inom hemtjänsten, hantverkare samt säljare.

Arbetsgivare inom Europa rasar över det nya beslutet medan arbetstagarorganisationerna jublar, enligt norska Dagens Näringsliv.

Det var de anställda på ett spanskt säkerhetsföretag som tog fallet till domstolen när de menade att restiden från hemmet skulle kunna klassas som arbetstid enligt EU:s arbetstidsdirektiv .
– Domen är sunt förnuft och fair play. Regeringen måste nu lägga fram en plan för hur detta ska finansieras, säger Dave Prentis, generalsekreterare för Unison till Financial Times.

Den svenska arbetstagarorganisationen Kommunal som organiserar några av de berörda yrkesgrupperna har inte kommenterat vilken beslutets innebörd blir för svenska arbetstagare än, och de har inte heller kommenterat hur många det nya beslutet kommer att beröra.

>>Läs mer om domen här