Världens första megabil

På den internationella bilsalongen i Genève tidigare i år presenterades en bil som sätter helt nya standarder. Den svenska biltillverkaren Koenigsegg menar att det är världens första megabil. Den tidigare premiumkategorin för sportbilar som kallas superbilar. Namnet one:1 kommer från det lika förhållandet mellan vikt och effekt: en hästkraft per kilo bil. I detta fall finns det 1361 av varje! Symboliskt nog är även 1360 hk en megawatt.

One:1 är baserad på Koenigsegg Agera även om den viktmässigt har bantats betydligt. Utvecklarna på Koenigsegg fokuserade på Koenigsegg var aerodynamiken. Aktiv aerodynamik som förändras beroende på körhastighet levererar över 600kg downforce i 250 km/h.

I en TopGearintervju med Andreas Petre framgår det att “toppfarten är ungefär 273 mph (439km/h), den går från 0-100km/h på 2.8 sekunder, 0-300 km/h på ungefär 12 sekunder och 0-400 km/h på 20 sekunder”. Han tillägger även in TopGearintervjun: “vårt mål var inte att Agera One:1 skulle bli en top speed car, så de teoretiska 273 mph var lite av en gåva för oss”.

Vi på Snille är otroligt stolta över att ett svenskt bolag kan producera en bil som denna. Tack Koenigsegg för att ni gör Tekniksverige till ett land som kan producera hyperbilar i absolut världsklass!

>> Läs mer om One:1 på Koenigseggs hemsida