Återtillverkning på agendan

Sedan planerat åldrande satte fart har man kunnat vittna hur fullt fungerande produkter byts ut, helt enkelt för att en ny årsmodell lanserats. Återtillverkning är en av få ljusglimtar vi har sett som faktiskt kan häva den negativa effekt som detta har på miljön.

Med det sagt är det mycket positivt att allt fler svenska företag får upp ögonen för återtillverkning. Det vill säga att ta hand om produkter, som enligt konsument, nått slutet av sin första livslängd genom att plocka isär, rengöra och renovera dem så att de får ett nytt liv.

Nu spås återtillverkning en enorm tillväxt och fler svenska företag ligger i framkant, skriver NyTeknik. Hit hör ScandiToner som återvinner tonerkasetter och färgpatroner samt UBD Cleantech som återtillverkar bland annat partikelfilter, bromsok och hydrauliska servopumpar.

Nyproduktion är så prispressad att vinstmarginalen oftast är större vid återtillverkning säger forskaren Erik Sundin till NyTeknik. Med en europeisk marknad som beräknas vara värd ca 30 miljarder euro ’är det inte svårt att förstå att intresset är stort, även om  den stora motivatorn bör vara miljöaspekten.

>>Läs originalartikeln här