”Giftiga” medarbetare påverkar mer än stjärnor

av | 11 sep 2016 | Framgångspersonal

giftiga medarbetare

Vad är giftiga medarbetare? Det talas ofta om hur viktiga superstjärnorna är för ett företags utveckling. De allra bästa talangerna kan generera upp till 80% av vinsten i ett företag. Detta har länge ansetts som det viktigaste fokusområdet för ett företags utveckling. Nu visar ny forskning från Harvard Business School att det finns en typ av medarbetare som kan påverka företaget ännu mer ur ett ekonomiskt perspektiv; Den ”giftige” medarbetaren. Att undvika att anställa denna typen av individer är ännu viktigare ur ett ekonomiskt perspektiv än att anställa superstjärnorna. Kostnaden för en ”giftig” medarbetare kan nämligen bli dubbelt så hög som det jämförbara värde som en superstjärna kan bidra till. Studien är gjord med över 58000 anställda på 11 globala företag.

Vad ska man då titta efter?

Enligt resultatet i Harvards forskning är följande drag karakteristiska för ”giftiga” medarbetare:

  • Hög produktivitet
  • Självcentrerade
  • Mycket gott självförtroende
  • Narcissistiskt lagda
  • Benhård tro på regler och att följa dem*

* Denna kan tyckas märklig men hypotesen är att personen har en skrupelfri och beräknande syn på regler. D.v.s. genom att omfamna alla regelverk som kan gagna personen själv.

 

 

>> Läs hela artikeln här

Redo för något nytt?

Fler inlägg

Så får du den bästa starten på ditt nya jobb

Så får du den bästa starten på ditt nya jobb

Att börja ett nytt jobb innebär ofta många frågor, funderingar och förväntningar. Både hos dig som nyanställd samt från arbetsgivarens håll. För att få en så bra start som möjligt finns det några saker att tänka på samt några saker att försöka undvika.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi publicerar löpande artiklar med fokus på teknikbranschen och de senaste nyheterna gällande rekryterings- och bemanningsbranschen.

Anmäl dig för att ta del av nyhetsutskicket!