Hälsoväxling ska ge aktivare rehab

av | 12 apr 2016 | HRnytt

Regeringen har nu presenterat ett förslag om hälsoväxling. Det ska skapa ett tydligare incitament för arbetsgivare att aktivt arbeta med hälsoarbete. Arbetsgivare som har ett bra förebyggande arbete med hälsan hos de anställda, en effektiv rehabilitering och därmed låg sjukfrånvaro belönas. Arbetsgivare som inte tar sitt ansvar kommer bära en större del av kostnaderna. Man kallar systemet för hälsoväxling.

  • Arbetsgivare får betala 25% av sjukpenningskostnaderna för en anställd som är sjukskriven mer än 90 dagar. De första 90 dagarna ger arbetsgivaren tid att ägna sig åt åtgärder och anpassning av arbetsuppgifter.
  • Kostnader för sjukfall som inte har samband med arbetsplatsen ska inte belasta arbetsgivaren. (långdragen influensa, benbrott etc)
  • Hela arbetsgivarkollektivet får sänkta arbetsgivaravgifter och kostnaderna ska därmed inte öka. Det är detta som ska skapa incitament för att aktivt hälsoarbete ska löna sig.
  • Småföretagare skyddas genom ett fribelopp på 33 500 kronor per år. Det motsvarar kostnaden av en sjukskriven anställd med snittersättning under ett helt år.

 

> Läs mer här

 

Fler inlägg

Så får du den bästa starten på ditt nya jobb

Så får du den bästa starten på ditt nya jobb

Att börja ett nytt jobb innebär ofta många frågor, funderingar och förväntningar. Både hos dig som nyanställd samt från arbetsgivarens håll. För att få en så bra start som möjligt finns det några saker att tänka på samt några saker att försöka undvika.

Bilindustrins mest udda patent

Bilindustrins mest udda patent

Bilindustrin har generellt varit mycket bra på att implementera ny teknik. Men även en del mindre lyckade idéer och udda patent har uppkommit genom åren.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi publicerar löpande artiklar med fokus på teknikbranschen och de senaste nyheterna gällande rekryterings- och bemanningsbranschen.

Anmäl dig för att ta del av nyhetsutskicket!

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?