Kan teknikutvecklingen göra flygande hållbart?

av | 04 sep 2020 | Innovation

Kan ny och bättre teknik rädda oss från klimatförändringen? Diskussionerna och debatterna i ämnet är många. Gällande flygtekniken finns det vissa som hävdar att hållbart flygande är en naiv teknikoptimism och att utvecklingen av biobränsle och el-flygplan må vara bra men absolut inte tillräckligt för att minska den klimatpåverkan vårt flygande har.

Men nu presenteras utvecklingen av ett V-format flygplan avsedd att förbättra just hållbarheten för flygresor. Det är den aerodynamiska designen och planets vikt som gör den största skillnaden.

The Flying-V

Det holländska flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines har tillsammans med Delft University of Technology påbörjat utvecklingen av ett V-format flygplan kallat The Flying-V. Förhoppningen är att göra flygandet mer hållbart då den aerodynamisk designen och planets reducerade vikt bidrar till ökad bränsleeffektivitet vilket resulterar i 20% mindre bränsleanvändning än exempelvis en Airbus A350.

Den V-liknande designen rymmer både passagerarkabinen, lastutrymme och bränsletankar i vingarna och uppges kunna rymma lika många passagerare som en Airbus A350 med drygt 300 platser. Forskarna hoppas kunna flyga en skalmodell redan i oktober men det finns många utmaningar och svårigheter att lösa innan planet kan gå i drift.

Är ni lika spända som vi är på resultatet? Kommer teknikutvecklingen kunna göra flygande hållbart?

 

 

Läs mer

Läs artikeln om The Flying-V här

Läs andra artiklar i kategorin Innovation här

 

Fler inlägg

Så får du den bästa starten på ditt nya jobb

Så får du den bästa starten på ditt nya jobb

Att börja ett nytt jobb innebär ofta många frågor, funderingar och förväntningar. Både hos dig som nyanställd samt från arbetsgivarens håll. För att få en så bra start som möjligt finns det några saker att tänka på samt några saker att försöka undvika.

Bilindustrins mest udda patent

Bilindustrins mest udda patent

Bilindustrin har generellt varit mycket bra på att implementera ny teknik. Men även en del mindre lyckade idéer och udda patent har uppkommit genom åren.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi publicerar löpande artiklar med fokus på teknikbranschen och de senaste nyheterna gällande rekryterings- och bemanningsbranschen.

Anmäl dig för att ta del av nyhetsutskicket!

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?