Teknik att fånga in och lagra koldioxid – viktig klimatåtgärd

av | 18 feb 2020 | Energibranschen

Att fånga in och lagra koldioxid har blivit en viktigt klimatåtgärd för att Sverige ska klara klimatmålen på noll nettoutsläpp av växthusgaser senast 2045.

Tidigare i år presenterades den 900-sidiga rapporten för regeringen innehållandes förslag till en rad åtgärder för att Sverige ska klara klimatmålen på noll nettoutsläpp av växthusgaser senast 2045. 

Utredningen lägger en hel del fokus på metoden att fånga in och lagra koldioxid, så kallad Bio-CSS. En satsning som Kraftvärmeverket i Värtahamnen i Stockholm påbörjade i höstas då de installerade en pilotanläggning för avskiljningstekniken.

Stockholm Exergis arbete med Bio-CSS

Som ett av de första bolagen i världen har Stockholm Exergi tagit fram ett scenario och en möjlig lösning för att kunna sakta ned den globala uppvärmningen genom att fånga in koldioxid från atmosfären.

I höstas invigdes en testanläggning i kraftvärmeverket i Värtan för att avskilja koldioxid. Företaget menar att en fullt utbyggd anläggning tillsammans med geologisk lagring har potential att fånga in 800 000 ton koldioxid per år, vilket motsvarar utsläppen från all biltrafik i Stockholm.

Tekniken kallas för hot potassium carbonate, HPC, och innebär att varmt kaliumkarbonat används för att fånga in koldioxiden från rökgaserna som leds ur det bioeldade kraftvärneverket. 

Nyfiken på jobb inom Energibranschen?

Energibranschen är beroende av att fler människor kommer in i branschen för att bidra med med nya perspektiv och kompetens, bred såväl som spetsinriktad. På Snille kan du som är tekniker eller ingenjör och nyfiken på energibranschen söka jobb hos flera intressanta energiföretag i framkant. Vi har lång erfarenhet av att både tillsätta och hyra ut duktiga ingenjörer och tekniker och hjälper dig gärna att hitta nästa steg för just din karriär!

Fler inlägg

Så får du den bästa starten på ditt nya jobb

Så får du den bästa starten på ditt nya jobb

Att börja ett nytt jobb innebär ofta många frågor, funderingar och förväntningar. Både hos dig som nyanställd samt från arbetsgivarens håll. För att få en så bra start som möjligt finns det några saker att tänka på samt några saker att försöka undvika.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi publicerar löpande artiklar med fokus på teknikbranschen och de senaste nyheterna gällande rekryterings- och bemanningsbranschen.

Anmäl dig för att ta del av nyhetsutskicket!

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?