Visselblåsare ska stärkas

av | 12 apr 2016 | HRnytt

Visselblåsare ska stärkas. När en arbetstagare slår larm om allvarliga missförhållanden på sin arbetsplats föreslår regeringen nu ett särskilt skydd mot repressalier för dessa arbetstagare. Utöver det skydd som redan finns för arbetstagare kommer det nya förslaget ge rätt till skadestånd. Lagändringen föreslås träda i kraft 1 januari 2017.

En arbetstagare ska kunna slå larm om allvarliga missförhållanden på sin arbetsplats. Detta utan att riskera att drabbas av repressalier från arbetsgivarens sida. Detta gäller inte minst eftersom det finns ett allmänintresse av att allvarliga missförhållanden kommer fram och kan åtgärdas. Det skydd som finns räcker inte och man önskar nu från regeringen stärka detta skydd. I skyddet ska också inhyrd personal skyddas. Detta i förhållande till inhyraren genom att de jämställs med arbetstagare vid tillämpning av lagen.

De fackliga organisationerna är inte helt överens i frågan. Saco är i huvudsak positiv till förslaget men menar att det är olyckligt att förslaget bara ska gälla vid allvarliga missförhållanden. TCO är mer tveksam till om den nya föreslagna lagen kommer att förändra något. Chefsjuristen på TCO menar att skyddet för visselblåsare idag är inte tillräckligt och frågan är om det i praktiken blir någon större skillnad med den nya lagen.

 

> Läs originalartikeln här

 

Fler inlägg

Så får du den bästa starten på ditt nya jobb

Så får du den bästa starten på ditt nya jobb

Att börja ett nytt jobb innebär ofta många frågor, funderingar och förväntningar. Både hos dig som nyanställd samt från arbetsgivarens håll. För att få en så bra start som möjligt finns det några saker att tänka på samt några saker att försöka undvika.

Bilindustrins mest udda patent

Bilindustrins mest udda patent

Bilindustrin har generellt varit mycket bra på att implementera ny teknik. Men även en del mindre lyckade idéer och udda patent har uppkommit genom åren.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi publicerar löpande artiklar med fokus på teknikbranschen och de senaste nyheterna gällande rekryterings- och bemanningsbranschen.

Anmäl dig för att ta del av nyhetsutskicket!

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?